Image

28.12.2018.-6.1.2019.

ZIMOVANJE U MARIBORU

Prijateljstvo i suradnja Dječjrg doma Maestral i Mladinskog doma iz Maribora nastavilo se i ovih zimskih praznika. Jedanaest djece zajedno sa svojim odgajateljicama Split je zamijenilo Mariborom na deset dana. Uz ono najvažnije – sanjkanje i skijanje – posjetili su gradove Maribor i Ptuj, Gornji Grad pokraj Murske Sobote i zabavni park Vulkanija, botanički vrt pored Ptuja u kojem je sjalo 2 3000 000 svjećica, skijališta Areh, Rogla i Bellevue, mjesto gdje se održava skijaški ženski svjetski kup Zlatna lisica,... Učitelj skijanja imao je pune ruke posla, mada je uzbuđenje pred prvo skijanje bilo preveliko da bi se sve što je rekao i pokazao moglo zapamtiti i primjeniti. A uz sve to trebalo je još napraviti dobre „selfije“. Novu godinu su odlučili dočekati na domaćem terenu, pa su za tu prigodu izabrali zagrebački glavni Trg bana Josipa Jelačića uz šetnju Zrinjevcem i Gornjim gradom.

Image

27.12.2018.

POSJET SKLONIŠTU ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE

Na putu prema „No kill“ sloništu za napuštene životinje u Kaštel Sućurcu djeca Dječjeg doma Maestral su imala bezbroj raznovrsnih pitanja. U skloništu ih je dočekala vesela ekipa djelatnika, a direktor Zvonimir Filipović im je ispričao priču o životima 60ak napuštenih pasa i 10ak mačaka o kojima brine pet djelatnika. Upoznao ih je sa odgovornostima vlasnika kućnih ljubimaca i uvjetima za udomljenje. Po dolasku u sklonište sve životinje čipiraju, cijepe i steriliziraju, a kada su bolesni vode ih veterinaru. Ljeti ih čak vode i na kupanje i to na plažu previđenu upravo za njih. Najpažljive su priču slušale tete jer su djeca već u zagrljajima držala male psiće, a mazila i hranila sve od reda. Na povratku su tete morale odgovarati na svih onih bezbroj pitanja koja su djeca htjela postaviti, ali su ipak izabrala vrijeme u skloništu posvetiti životinjama. Osim što su se posjetitelji vratili u Dom razdragani igrom s psićima, sa sobom su ponijeli i slatkiše koje im je u skloništu poklonio Djed Mraz. Neki su čak uzeli i broj telefona skloništa i obećali se vratiti po nekog psića kada budu imali svoje obitelji.

Image

19. i 20.12.2018.

BOŽIĆNE FEŠTE U DOMU MAESTRAL I PODRUŽNICI MILJENKO I DOBRILA

Veliki šušur se i ove godine događao u Domu Maestral u vrijeme adventa. Gotovo svakodnevne posjete promijenile su svakodnevnicu korisnika. Svi dobiveni pokloni spakirani su u prigodne vrećice i čekali su korisnike ispod borova okićenih ukrasima koje su izradili sa svojim odgajateljima. Najdraži događaj za korisnike - podjela poklona - održao se u Splitu 19.12.2018., a u Kaštel Lukšiću 20.12.2018. Prigodni program su ponosno vodila djeca, a pripremala su ga zajedno sa svojim odgajateljima. Na božićnoj fešti u Splitu gostovala je plesna skupina „Vruća čokolada“ i pjevač Joško Čagalj Jole koji je raspjevao i rasplesao sve prisutne. U Kaštelima su gosti programa bili najmlađi članovi KUD „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca, a male glumce, pjevače i plesače došla je bodriti i pjevačica Andrea Šušnjara. Dogradonačelnik grada Kaštela Grgica Benutić uručio je ravnateljici Maestrala Jeleni Burazin ček sa sredstvima za potrebe djece. Veliko HVALA svima koji su ovih blagdana uveselili i darovali korisnike!

Image

13.12.2018.-6.1.2019.

IZLOŽBA BOŽIĆNIH JASLICA

U Splitu na blagdan sv. Lucije 13. prosinca 2018. svečano je otvorena 8. Međunarodna izložba božićnih jaslica zvana „Emanuel“ (Bog s nama) na Pjaci u staroj Gradskoj vijećnici. Izložba se proteže na tri etaže. Organizatori su Katolička udruga Emanuel i Grad Split, a pokrovitelji su grad Split i franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja. Radove je izložilo 45 izlagača-zaljubljenika u tradiciju i božićne običaje iz Splita, Sinja, Omiša, Vodica, Solina, Francuske, Dječjeg doma Maestral, Udruge „Lastavica“, Zajednice Talijana te osnovnih škola. Dječji dom Maestral predstavio se jaslicama koje je izradio odgajatelj Andrija Pašalić. U prepunoj Vijećnici veliku izložbu božićnih jaslica otvorio je pročelnik za društvenu djelatnost grada Splita Mate Omazić. Istaknuo je raznovrsnost jaslica izrađenih od raznih materijala, od klasičnih s mahovinom i ovčicama, preko minimalističkih stiliziranih prikaza, pa sve do onih visoke razine simbolizma. Predsjednik Katoličke udruge “Emanuel” Guido Piasevoli spomenuo je kako se izložba tradicionalno otvara u povodu blagdana svete Lucije te istaknuo kako je glavni „krivac“ za odabir izlagača Mario Braškić, naš najpoznatiji jasličar, koji se izradom jaslica bavi punih 50 godina, i silno je želio da ova izložba bude baš „emanuelski“. Na otvorenju izložbe nastupio je pjevački zbor „Srdelice“ pod vodstvom Jovice Škaro. Posjetitelji mogu posjetiti izložbu božićnih jaslica “Emanuel” do Bogojavljenja 6. siječnja iduće godine i uživati u izlošcima umjetnika i amatera. Neka nas Mali Isus dotakne svojom milošću, obasja svojim svjetlom i podari mir!

Image

13.12.2018.

GIBONNI ZA MAESTRAL

Peta obljetnica humanitarne akcije „Sv. Luce donosi osmijeh" obilježena je koncertom Zlatana Stipišića Gibonnija koji se održao u prepunom splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Sav prihod od koncerta namjenjen je korisnicima Dječjeg doma Maestral. Posjetitelji su istinski uživali u glazbenom spektaklu čiji je cilj pomoći korisnicima doma Maestral i senzibilizirati javnost o njihovim problemima i izazovima. Gibonni je pjevajući tijekom koncerta došao pozdraviti Maestralovce u ložu iz koje su ga gledali, slušali i uživali. Osim koncertom na kojemu su svi izvođači i partneri akcije angažirani bez naknade, za Maestralove korisnike tradicionalno se prikupljaju donacije i putem škrabica/kutija koje se nalaze u kućicama ugostiteljske namjene u okviru Božićnog sajma u organizaciji Turističke zajednice grada Splita.

Image

11.12.2018.

STIPENDIJE KORAK U ŽIVOT

U Dječjem domu Maestral ponosni smo na dvije studentice koje su dobile stipendije humanitarne akcije Korak u život. Stipendije su dodjeljene mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi na svečanosti koja se održala u organizaciji Rotary kluba Zagreb Kaptol. Ove godine, na desetoj jubilarnoj dodjeli stipendija, mlade je pjesmom razveselila Franka Batelić. Zahvaljujući svim sudionicima koji su svojim donacijama doprinijeli prikupljanju sredstava, stipendije za ovu akademsku godinu dobilo je 12 studenata. Iznos stipendije je 1.600,00 kuna mjesečno na period od pet akademskih godina uz obvezu redovnog upisa svake akademske godine. Time im je znatno olakšan početak obrazovnog puta i dana prilika za planiranje budućnosti. Dražen Vikić-Topić, predsjednik Rotary kluba Zagreb Kaptol, istakao je da su važnost ove akcije prepoznali i podržali brojni građani, tvrtke i javni mediji, a svoje vrijeme i trud nesebično su u ovu humanitarnu svrhu darovale i mnoge poznate osobe iz hrvatskog javnog života.

Image

10.12.2018.

UGODNO DRUŽENJE S ČLANOVIMA LIONS KLUBA

Članovi Lions kluba Split posjetili su mlade korisnike Dječjeg doma Maestral smještene u stambenoj jedinici u Splitu. U ovo blagdansko vrijeme darivanja oni su razveselili mlade poklonima koje će koristiti u kulinarskim aktivnostima. Lionsi su nakon ovogodišnje velike humanitarne akcije "Maestral svugdje gdje treba" kojom su prikupljena sredstva za kombi vozilo za korisnike Doma Maestral još jednom potvdili da služe lokalnoj zajednici što je i dio njihove misije.

Image

6.12.2018.

ŽUPANIJA I GRAD DARIVALI DJECU

Djeca su se probudila uz slatkiše ispod jastuka, a da je sv. Nikola zaista imao razloga doći u Dječji dom obrazložila je jedna teta: Ove godine Krampus nije ni navraćao u Dom jer su sva djeca jednostavno bila dobra. Na blagdan sv. Nikole s rukama punim slastica i darova za korisnike Dječjeg doma Maestral posjetili su župan Blaženko Boban i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo. Župan je podsjetio da je već u prvoj godini nakon izbora za župana potpisao odluku kojom je Splitsko-dalmatinska županija Maestralu darovala jedan stan za korisnike, a još kao gradonačelnik Solina prije šest godina donio je odluku o dodjeli jednog stana u Solinu kojega planira ovih dana i privatno posjetiti. Za potrebe korisnika v.d. ravnateljici Doma Maestral Jeleni Burazin darovao je ček u vrijednosti od deset tisuća kuna. Pročelnica je uz čestitke za blagdane izvijestila o uplati na račun ustanove u iznosu od pet tisuća kuna. Župan je na kraju posjeta čestitao svoj djeci grada Splita, županije, Hrvatske i cijeloga svijeta, svim pomorcima i putnicima blagdan njihova zaštitnika sv. Nikole. Zaželio je i sretan imendan svim Nikolama, Nikolinama i onima koji imaju izvedenice iz ovoga lijepog imena.

Image

5.12.2018.

BOR JE OKIĆEN!

Olimpijci Blanka Vlašić i Anđelo Šetka te vaterpolisti Jadrana danas su sudjelovali u tradicionalnom kićenju bora u Dječjem domu Maestral u Splitu. Druženje korisnika, zaposlenika i gostiju glazbenim zvucima je pratila sveučilišna klapa Sekvenca. Gosti su pod bor stavili djeci najdraže ukrase – slatkiše, ali i lopte s potpisima veterpolista. Očekivano je zvijezdu na vrh bora stavila Blanka koja je tom prigodom naglasila da su Maestral i ona već godinama prijatelji, mijenjaju se i tete i djeca, ali veza nje i Doma je uvijek postojana. - Svi su se okupili kako bi ovo predblagdansko vrijeme razveselili našu dječicu i time smo otvorili sezonu božićnih radosti u našem Domu. Brojna su događanja pred nama i moram zahvaliti svim našim donatorima, sponzorima i ljudima dobre volje koji nas svakodnevno posjećuju - kazala je v.d. ravnateljica Jelena Burazin s osmijehom na licu.

Image

4.12.2018.

DJELATNICI HOTELA LAV ZA DJECU MAESTRALA

U luksuznom hotelu Le Meridien Lav u Podstrani lutkarska predstava splitske Produkcije Z tradicionalno je upriličena za djecu djelatnika hotela i mlađu djecu Dječjeg doma Maestral, Podružnice Miljenko i Dobrila iz Kaštel Lukšića. Svi su željno očekavili gosta na kraju predstave, Djeda Mraza, koji im je podijelio poklone. Za svu djecu Podružnice poklone su pripremili djelatnici hotela prema njihovim prethodno iskazanim željama. Ovom prigodom najmlađima je poklone podijelio Djed Mraz, a starijima će poklone uručiti sami djelatnici čiji posjet korisnici nestrpljivo očekuju.

Image

1.12.2018.

RADIONICA PRIPREME MLADIH ZA IZLAZAK IZ ALTERNATIVNE SKRBI

Osam mladih korisnika Dječjeg doma Maestral sudjelovalo je u radu participativne grupe u okviru Erasmus projekta LeaveCare–LiveLife. Radionicu je vodila Ljilljana Ban, predsjednica udruge Fice Hrvatska. Jedna od glavnih aktivnosti projekta je organiziranje i provedba Participativnih grupa za mlade u dobi od 16 do 25 godina koji izlaze ili su izašli iz alternativnih oblika skrbi ili skraćeno na engleskom CLPG (Care Leavers Participation Group). Projekt se provodi se u pet partnerskih zemalja: Italija, Rumunjska, Velika Britanija, Irska i Hrvatska. Ideja je povezati mlade na nacionalnom i europskom nivou (European Care Leavers Network) kako bi imali priliku razmjenjivati iskustva te dati svoje prijedloge za unapređenje politika i procesa koji se odnose na osjetljivo razdoblje izlaska iz sustava skrbi te steći znanja i vještine koje će im pomoći u boljoj pripremi za budućnost i aktivnoj participaciji u društvu i životu. Preporuke mladih će biti iznesene i zagovarane na nacionalnoj razini, ali i predstavljene na završnoj konferenciji projekta u Bruxellesu u studenom 2019. Posebno motivirani mladi bit će pozvani na sudjelovanje na toj konferenciji. Na ovoj radionici madi su razgovarali o dobrim i lošim stranama odrastanja u domu. U listu dobrih stana nabrajali su putovanja, hranu i odgajatelje koji im sve sviđaju.

Image

29.11.2018.

RADIONICA O ZAPOŠLJAVANJU

Osam starijih korisnika Dječjeg doma Maestral, smještenih u stanove - usluga organiziranog stanovanja uz povremenu podršku, sudjelovalo je na radionici o zapošljavanju. Radionicu je održala Anthea Paulić iz udruge Outward Bound Hrvatska. Ista udruga za mlade svake godine organizira sedmodnevni program jedrenja, a na kraju programa sudionici polažu ispit za voditelja brodice B kategorije. Ove godine je dvoje mladih korisnika Dječjeg doma Maestral dobilo dozvolu za upravljanje brodicom pa i to mogu iskoristiti da obogate svoj CV i traže sezonske poslove za koje će im to trebati. Potaknuti na volontiranje kao dobru pripremu za poslove koji ih zanimaju rado su pretraživali stranicu European Solitarity Corps.

Mladi su vrlo aktivno sudjelovali na radionici, upijali nova znanja i postavljali razna pitanja na koja su dobili odgovore.

Image

27.-29.11.2018.

POSJET EUROPSKOM PARLAMENTU U BRUXELLESU

Na poziv europske zastupnice, g-đe Željane Zovko, posjetili smo Bruxelles i europski parlament (5 djece s odgajateljicom). Putovali smo s korisnicima dječjeg doma Sv. Ana iz Vinkovaca i s korisnicima Centra Slava Raškaj iz Splita. Kako smo iz Zagreba za Bruxelles putovali avionom većini djece je to bio prvi put da lete avionom pa su bili jako uzbuđeni. Bruxelles im se također jako svidio. Pratitelji putovanja, g-đica Anja i g-din Stipe, su im pokazali znamenitosti grada. „Pao“ je i neizostavni „shopping“ pa su u srijedu popodne zadovoljni krenuli u europski parlament gdje ih je dočekala i ugostila g-đa Zovko. Tamo su slušali i aktivno sudjelovali u predavanju o europskom parlamentu i posjetili Vijećnicu za vrijeme rasprave o ekološkoj zaštiti. Mladić iz Dječjeg doma Maestral je uz europsku zastupnicu Zovko i g-đu Jurič iz Vinkovaca sudjelovao u TV-emisiji Iz srca Europe. Nakon ove zanimljive posjete sa zastupnicom Zovko zajedno su večerali u obližnjem restoranu. Svi su se vratili sretni, zadovoljni i puni lijepih dojmova...upoznali su dobre i drage ljude, ugodno se družili, stekli nova poznanstva i prijateljstva, nova znanja….i želju za ponovnim putovanjem!

Image

23.11.2018.

AKCIJA TVRTKE LUKOIL

Tvrtka Lukoil Croatia d.o.o donirala nam je iznos od gotovo 27 tisuća kuna! Regionalni upravitelj Lukoil gospodin Alexey Zhgutov i regionalni voditelj gospodin Ivan Lerotić posjetili su Dječji dom Maestral Split u petak 23. studenoga i razveselili našu djecu velikim košarama slatkiša, te su uručili vrijednu donaciju koju ćemo upotrijebiti za predstojeći odlazak na skijanje naše djece i na Advent u Zagrebu. Sredstva su prikupljena u sklopu akcije “Uz podršku prijatelja do dječjih osmijeha”, koja je tijekom listopada organizirana na benzinskim postajama kako bi se pomoglo trima ustanovama u Hrvatskoj – Dječjem domu u Zagrebu, Maestralu u Splitu i Klasju u Osijeku. Hvala Lukoilu i svima koji su svojom kupnjom pomogli u prikupljanju sredstava za 3 dječja doma!!!

Image

22.11.2018.

DIŠPET TURA

U organizaciji humanitarnog kluba navijača Hajduka „Bilo srce”, udruge Naš Hajduk te HNK Hajduk Split djeca iz našeg doma Maestral u pratnji svojih odgajatelja prošli su „Dišpet turom” u sklopu koje su posjetili i stadion Poljud te su se na glavnom travnjaku upoznali i družili s prvotimcima i trenerom Hajduka Zoranom Vulićem. Turi su se pridružili i studenti Ekonomskog fakulteta iz Splita koji u sklopu kolegija Projektni menadžment sudjeluju u EU projektu “(Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja” s ciljem razvoja humanitarnih aktivnosti udruge Naš Hajduk. Petnaestak djece se ovom prilikom na baštinskim lokacijama Grada Splita upoznalo s povijesti Hajduka, Torcide i udruge Naš Hajduk dok su na stadionu Poljud imali priliku razgledati trofejne dvorane, čuti priče o najznačajnijim osobama i događajima iz bogate povijesti kluba te se slikati u press salonu. Djeca su s veseljem upoznala i svoje nogometne idole, a kapetan Bilih Josip Juranović je ovom prilikom izjavio: – Drago nam je zbog ovog događaja, čuli smo od njih riječi podrške pred predstojeće utakmice i sigurno da će nam one biti dodatan motiv. Nadam se da ćemo im uzvratiti posjet i pokazati da smo i mi njima potpora kao i oni nama. Djelatnik Odjela za članstvo i voditelj projekta “Dišpet ture” Ivan Perišić izjavio je kako je tura bila idealan poligon u kojem i djeca mogu doživjeti spoj zabave i edukacije u kojem je Hajduk jedna prirodna spona.

Image

4.10.2018.

SAJAM DOBROTE U TROGIRU

I ove godine korisnici Dječjeg doma Maestral predstavili su svojim radovima na jedanaestom Sajmu dobrote u Trogiru. Uz njih, radove izrađene u okviru radne terapije izložili su i korisnici četrnaest domova i udruga. Manifestaciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Ruža Kovačević Bilić, a posjetiteljima i sudionicima u ime organizatora Doma za odrasle osobe Trogir obratila se ravnateljica Jakica Šimić. U prigodnom programu, kojeg je moderirao Ante Škrobica, nastupile su Kaštelanske mažoretkinje, Povijesna grupa OŠ Petar Berislavić, korisnice čiovskog doma Ruža i Ivana te glazbeni sastav motovunskog doma za odrasle osobe. Brojni građani i ovu su godinu imali priliku besplatno izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak te kupiti ručne radove, slike, maslinovo ulje i razne suvenire i tako pomoći radu domova i udruga.

Image

15.-21.9.2018.

FLOTA MIRA MIRNO MORE

U Floti mira Mirno more, najvećem mirovnom jedriličarskom projektu na svijetu za djecu i mlade iz socijalno ugroženih obitelji, koji se zalaže za promicanje tolerancije, integracije i mirnog suživota i ove godine je sudjelovalo šestero djece iz Dječjeg doma Maestral. U floti je sveukupno sudjelovalo 800 djece i mladih. Među njima su bile osobe s poteškoćama u razvoju, osobe s dijegnosticiranim dijabetesom, 200 volontera... a došli su iz različitih dijelova Europe. Zajedno su plovili na stotinjak brodova bogateći svoje socijalne mreže novim poznanstvima i prijateljstvima. Rastali su se sa željom da ovu opuštajuću avanturu nastave i slijedećih godina.

Image

1.-6.8.2018.

MEĐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH U MEĐUGORJU

U programu međunarodnog molitvenog susreta mladih bile su kateheze, svjedočanstva, liturgijska slavlja, molitve i klanjanja. Već tradicionalno sva događanja pratila je skupina od 11 mladih iz Dječjeg doma Maestral uz njihovog dragog prijatelja i svećenika don Vinka Beusa i nekoliko volontera. Svetište Kraljice Mira u Međugorju bilo je sedam dana u znaku mladih, njih više desetaka tisuća i oko 500 svećenika sa pet kontinenata. Za cijelo vrijeme Mladifesta osiguran je simultani prijevod na hrvatski, engleski, talijanski, njemački, francuski, španjolski, portugalski, poljski, slovački, slovenski, mađarski, rumunjski, ruski, češki, korejski, arapski, mandarinski kineski i kantoneški kineski. Međugorski međunarodni molitveni susret mladeži postao je jedno od najvažnijih svjetskih okupljališta mladih današnjice. Misno slavlje prvog dana Mladifesta predmolio je apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto. Skup mladih odvijao se pod geslom: “Živjeti od Božje riječi. Tada im otvori pamet da razumiju Pisma (Lk, 24,45)”. Događaje je pratio i međunarodni zbor. Za one koji su bili prvi put poseban doživljaj bio je pogledati scenski prikaz članova zajednice “Cenacolo” koji svake godine svojim nastupom oduševi mlade. Ugodnim druženjem i zajedničkom pjesmom mladih iz doma Maestral i mladih iz Majčinog sela u Međugorju obilježen je i ovaj festival.

Image

srpanj 2018.

SVI UZ VATRENE

Naši su vatreni i korisnicima Dječjeg doma Maestral uljepšali ljetne praznike. U vrijeme dok Hrvatska reprezentacija igra utakmice ne ide se ni na more, ni izlete, traži se najbolje mjesto pred televizorom. A onda slijede prognoze rezultata, nervozno grickanje noktiju i na kraju pljesak, skakanje, pjevanje, zagrljaji, pa opet praćenje TV programa da vide kako Hrvatska slavi pobjede... Tako je bilo do sada, pa nema razloga da tako ne bude i u nedjelju kada se Hrvatski nogometni reprezentativci u finalu bore za titulu najboljih na svijetu. Majce na tzv. kockice i navijačke rekvizite gotovo su svi već pripremili, čak i oni najmlađi na koje se prenijela euforija veselja. Na pročelju podružnice u Kaštel Lukšiću viori se velika, ručno izrađena i oslikana navijačka zastava u sad već širom svijeta poznatim crveno bijelim kvadratićima.

Image

26.6.-1.7.2018.

VJETAR, ZEMLJA, SUNCE I MORE

Edukativni program za mlade koji organizirao Adriatic Maritime Institute na čelu s Jamesom Benderom, amerikancem zaljubljenim u Hrvatsku, pohađalo je sedam korisnika Dječjeg doma Maestral. Program se odvijao na Kornatima, a u srcu programa bila je poljoprivreda. Polaznici su sudjelovali u branju smokava, vađenju krumpira, plovili su i naučili kako se odvija život na udaljenim mjestima bez blizine trgovine. Domaćin im je bio gospodin Slobodan Skračić. Također su brali i smilje, biljku koja nikad ne gubi lišće, čak i kad se suši, a od nje se pravi ulje koje se koristi za kozmetiku i izradu parfema. Ljudi vjeruju da ima svojstva protiv starenja. Posebno je bilo zanimljivo hvatanje i šišanje ovaca koje su na otoku vrlo živahne. Spavali su na brodu, između otoka, uživajući u prelijepom arhipelagu. Brod naziva Lirica 65 je jedrenjak - škuna, a izgrađen je 1937. godine. Polaznicima čak ni ustajanje u 5,45h nije teško padalo jer su im vjetar, zemlja, sunce i more davali iznova snagu za svaki dan.

Image

11.6.2018.

LJETOVANJE NA HVARU

Tradicionalno u lipnju najmlađi korisnici Dječjeg doma Maestral ljetuju na jednom od naših prekrasnih otoka. Ove godine za destinaciju je izabran otok Hvar i mjesto Milna. Milna je tipično malo mediteransko mjesto smješteno na južnoj obali otoka Hvara, 4 km udaljeno od grada Hvara, a u Milni se nalaze četiri prostrane šljunčane plaže. Najmlađi Mestralovci obišli su plaže, plivali, skakali u more, prskali sebe i druge, tražili školjke, zabavljali tete svojim beskonačnim nizom pitanja… „Gdje ribe spavaju? Ima li morskih pasa? Tko je donio kamenje na plažu?... Tako je osam mališana uživalo je na ljetovanju sa svojim tetama promijenivši svakodnevnicu na najbolji mogući ljetni način!

Image

11.6.2018.

KOMBI VOZILO NA DAR

Dobrotvorna akcija pod nazivom "Maestral svugdje gdje treba" koju je organizirao je Lions club Split uspješno je završena na radost korisnika Dječjeg doma Maestral. Akcijom je prikupljen novac za kombi vozilo, a danas je u ratnoj luci Lora obavljena primopredaja ključeva tog novog kombi vozila. Ključeve je predao predsjednik Lions kluba Split Nikša Prezzi v.d. ravnateljici Dječjeg doma Maestral, Veroniki Perić, prof. Gospođa Veronika Perić zahvalila je Lionsima i svima koji su sudjelovali u dobrotvornoj akciji na ovom vrijednom poklonu. Navela je da će se novim kombi vozilom unaprijediti kvaliteta skrbi za korisnike, a namjena će mu biti prijevoz malodobnih korisnika na poludnevni ili cjelodnevni boravak, sportske treninge i mnoge druge aktivnosti. Nakon svečane primopredaje korisnici su razgledali vojno raketni brod „Petar Krešimir IV“ te su na odlasku bili počašćeni delicijom u ratnoj luci Lora - „vojničkim fažolom“.

Image

1.-3.6.2018.

NAGRADNI IZLET NA BRAČ

Da se trud isplati dokazali su korisnici Dječjeg doma Maestral, podružnice Miljenko i Dobrila. Kroz kreativne radionice, marljivim radom, tijekom cijele školske godine izradili su preko 1000 pozivnica i 300 zahvalnica za vjenčanje zbog čega su nagrađeni trodnevnim putovanjem u Supetar na otoku Braču. Njihove odgajateljice i vlasnici apartmana „Jakšić“ potrudili su se da im ovo putovanje bude nezaboravno. Dane su provodili u hladovini borove šume pokraj pješčane plaže uživajući u ljepotama prirode; u plivanju i skakanju na trampolinu. Večeri su provodili u šetnjama, igrama u luna parku gdje su igrali biljar, hokej, košarku i kompjuterske igre. Uglavnom, ova tri dana bila su previđena samo za odmor i opuštanje jer je veliki trud sada iza njih. Ovo im je bio poticaj da se ubuduće trude još i više. Prije nego što je putovanje završilo zanimalo ih je gdje će ići slijedeće godine? Dakle, zasigurno im nakon ovoga motivacija za nastavkom rada nije opala!

Image

29.5.2018.

EDUKATIVNA RADIONICA O DJECI BEZ PRATNJE – STRANIM DRŽAVLJANIMA

U sklopu projekta „Život djece bez pratnje u Hrvatskoj – (ne)vidljivi, (ne)zbrinuti, (ne)sigurni?“ u Dječjem domu Maestral održana je edukativna radionica o unapređenju kulturalnih kompetencija stručnjaka u radu s djecom bez pratnje. Nosioc projekta je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a jedan od partnera je UNHCR. Financijska sredstva za projekt odobrilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a radionicu su održale: Alma Pezerović (mag. soc. pol.), Milica Sturz (dipl. filolog) i Sonja Krnjeta Ivanović (mag. cin.). Cilj ove edukativne radionice bio je informirati, podučiti, senzibilizirati i praktično pripremiti stručnjake za rad s djecom bez pratnje – stranim državljanima. Održanim radionicama nazočili su stručni djelatnici Dječjeg doma Maestral i njihovi gosti jer je radionica bila namijenjena osim djelatnicima iz resora socijalne skrbi i djelatnicima unutarnjih poslova, zdravstva, obrazovanja i civilnog sektora (organizacije koje se bave pomagačkim radom, zagovaranjem prava izbjeglica i migranata).

Image

18.5.2018.

UGODNO SINDIKALNO DRUŽENJE PRIJE ODLASKA NA GODIŠNJE ODMORE

Članovi Hrvatske udruge radničkih sindikata, podružnice Dječjeg doma Maestral, tradicionalno su u ugodnom druženju uz balote i domaću spizu rezimirali rad u uskoro protekloj školskoj godini. Obzirom na složenost zahtjevnih poslova koje obavljaju skrbeći za svoje korisnike uz često nedovoljan broj stručnih djelatnika, na kraju su ipak zadovoljni rezultatima. Također su zadovoljni i suradnjom s v.d. ravnateljicom Veronikom Perić za koju je potporu za imenovanje budućom ravnateljicom potpisalo više od devedeset posto svih zaposlenika Maestrala. I sada nakon onih koji će u lipnju iskoristiti „stari“ godišnji odmor, kreće novi kojega svi željno očekuju, a onda nove radne pobjede i sindikalne aktivnosti!

Image

2.5.2018.

ZAPOČEO PROGRAM POLUDNEVNOG BORAVKA U OŠ PETRA KRUŽIĆA U KLISU

Dom za djecu Maestral Split 2.5.2018. započeo je s programom poludnevnog boravka u OŠ Petra Kružića u Klisu. Nakon temeljite pripreme, realizacija je ostvarena suradnjom v.d. ravnateljice Dječjeg doma Veronike Perić, ravnatelja škole Nevena Tešije i CZSS Split, podružnice Solin. Cilj programa je pružanje neposredne kontinuirane pomoći djeci uključenoj u program u ostvarivanju školskog uspjeha i snalaženju u školskom, vršnjačkom i obiteljskom okruženju. Također i jačanje roditelja u njihovim roditeljskim kapacitetima, poticanje razvoja pozitivnog roditeljstva i održavanje te promjene. Škola je osigurala odgovarajući prostor za grupni i individualni rad s djecom, CZSS sudjelovao je u postupku identifikacije i uključivanja korisnika u program, te donio rješenje o poludnevnom boravku. Nositelj aktivnosti neposrednog rada s djecom i roditeljima je Dječji dom Maestral. Za početak je uključeno 8 korisnika, a program provodi odgajateljica Dječjeg doma Spomenka Krokar. Odgajateljica osim što prati i usmjeravaju djetetovo funkcioniranje, istovremeno kontaktira i surađuju s učiteljima, nastavnicima, profesorima i stručnom službom škole s ciljem sveobuhvatne pomoći djetetu. Uključivanjem u program ne prestaje roditeljska obaveza o redovitim odlascima na primanja i roditeljske sastanke u školi. U rad na programu također je uključen Stručni tim Doma (psihologinja, socijalna radnica) koji se uključuje prema potrebi i provodi aktivnosti iz svog djelokruga rada. S djecom uključenom u program aktivnosti se provode svakog radnog dana u poslijepodnevnoj smjeni, nakon nastave. Aktivnosti uključuju: • grupni rad s djecom (tehnike građenja grupe i metodologija grupnog rada, različiti oblici grupnih aktivnosti, radionice, grupni sastanci) • individualni rad s djecom (pomoć u prevladavanju obrazovnih poteškoća, pomoć u učenju i pisanju zadaća, odgoj i psihosocijalna podrška) • aktivna suradnja sa djelatnicima škole (stručnim suradnicima, učiteljima, razrednicima, predmetnim nastavnicima, profesorima), CZSS i drugim stručnim službama • organizacija slobodnog vremena (jednom mjesečno, organizira se zajednički odlazak u kino, kazalište, muzeje, izlete i slično) • prehrana (svakog dana djeci se dostavlja ručak iz podružnice Dječjeg doma u Kaštel Lukšiću) • rad sa roditeljima (individualni rad, roditeljski sastanci, radionice) Već nakon nekoliko dana provedbe programa poludnevnog boravka djeca su izražavala zadovoljstvo i oduševljenje radom koji se provodi s njima. Ovom uslugom Dječji dom širi mrežu socijalnih usluga u zajednici jer je njegov opći cilj razvijanje i osiguravanje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici usmjerenih intenzivnoj podršci obiteljima pod socijalnim rizikom. Također i prevencija zanemarivanja prava i interesa djece u obitelji koja ive pod određenim psihosocijalnim rizicima i kod koje je prisutan školski neuspjeh i/ili neizvršavanje školskih obaveza. Djeci korisnicima ovog programa osigurava se poludnevni boravak u trajanju od 4 do 6 sati svaki radni dan, ovisno o individualnim potrebama i zrelosti djeteta. Dijete može biti uključeno u poludnevni boravak jedan dan u tjednu, više dana u tjednu ili tijekom svih radnih dana u tjednu, što je regulirano rješenjem o poludnevnom boravku kojeg donosi nadležni CZSS. U jednoj skupini može biti 8 do 12 djece.

Image

ožujak/travanj 2018.

USPJEŠNI NA DRŽAVNIM NATJECANJIMA

Troje korisnika Dječjeg doma Maestral sudjelovalo je ovoga proljeća na različitim državnim natjecanjima predstavljajući škole koje pohađaju i osvojili su zapažene i hvale vrijedne rezultate.

Učenik 3. raz. Obrtno tehničke škole u Splitu, osvojio 1. mjesto na Državnom natjecanju učenika/ca iz Obrazovnoga sektora strojarstvo, brodogradnja i metalurgija u natjecateljskoj disciplini instalater grijanja i klimatizacije. Natjecanje je održano u Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku, a učenik je također nagrađen i putovanjem u Finsku u svrhu stručne prakse u specijaliziranim tvrtkama. Tamo je u organizaciji svoje škole proveo 14 dana preko programa mobilnosti Erasmus. Sudjelovanjem u projektu mobilnosti potiće se razvoj osobnih i profesionalnih kompetencija sudionika, napredovanje na profesionalnom planu, zajedno s boljitkom na osobnom planu, te boljoj zapošljivosti i profesionalnoj konkurentnosti na tržištu rada.

Učenica 4. raz. Obrtničke škole u Splitu, osvojila 3. mjesto na Državnom natjecanju „Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2018.“ za disciplinu modni tehničar. Natjecanje je održano u Zagrebu, a osnovna tema bila je Zagrebački zdenci i fontane. Učenica je predstavljala i nosila svoj dio kolekcije. Sve važne detalje natjecanja, čarobnu kreativnost sudionika i popis najboljih u svim disciplinama moguće je pogledati ne videu s natjecanja dostupnom na webu.

Učenica 4. raz. Ekonomsko-birotehničke škole u Splitu sudjelovala je na Državnom natjecanju Poslovni izazov u Zagrebu predstavljajući ideje vezane za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Poslovna ideja koju je sa svojom ekipom predstavila nosila je naziv „EKO PATROLA“. Osim što je potvrdila poduzetničke kompetencije ona je za tu priliku također snimila i predstavila kratki film. Sveukupno se istakla na natjecanju pa se tako plasirala na trodnevni “Poslovni izazov zapadnog Balkana” koji će se održati u Sarajevu te će zajedno s još 19 sudionika natjecanja predstavljati Hrvatsku.

Image

3-8.4.2018.

PROLJETNA PUSTOLOVINA: „Prihvati izazov – spoznaj sebe“

I ove je godine grupa korisnika Dječjeg doma Maestral sudjelovala u programu Hrvatske škole Outward Bound koji je sadržavao aktivnosti neformalne edukacije kroz sportske i pustolovne izazove u prirodi. Ovaj program bio je izvrsna opcija za mlade od 13 do 15 godina starosti da provedu dio proljetnih praznika u kvalitetnom okruženju i nauče više o svojim sposobnostima, osobnoj odgovornosti i timskom radu te steknu nova prijateljstva i lijepe uspomene iz ličkog sela Veliki Žitnik i njegove okolice. Program je financijski poduprlo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Image

15.4.2018.

NEZABORAVAN DAN U FUN PARKU MIRNOVEC

Nakon svih obaveza i pojačanih obrazovnih zahtjeva pred kraj školske godine, sedam starijih korisnika Dječjeg doma Maestral dobilo je relaksaciju upravo po mjeri koja im je trebala. Dan su proveli u Fun Parku Mirnovec u Biogradu na Moru. Zahvaljujući susretljivosti uprave dobili su gratis ulaznice i tako neograničen broj vožnji na svakoj od brojnih atrakcija. Doslovno trku Fun Parkom započeli su Tornadom, Big Blueom i Sky Flyerom što su hrabro isprobali i po nekoliko puta, a onda nastavili dalje. Samo ih je glad mogla zaustaviti, pa su nakon ručka u restoranu nastavili vrištati u kući strave Captain Hook's House, te još nekim donekle mirnijim atrakcijama. Zahvaljujući upravi Fun Parka i ljubaznom osoblju u svoje knjige najljepših dojmova iz djetinjstva upisali su stranice. I zato veliko hvala upravi i osoblju Fun Parka Mirnovec na tome!

Image

24.3.2018.

USKRŠNJA RADIONICA

Djecji dom Maestral u stambenoj jedinici sveobuhvatne podrške u Splitu organizirao je Uskršnju radionicu sa djecom iz kotara i udrugom „Vlaho Bukovac“. Uz puno smijeha i vrijednih ručica nastale su prekrasne pisanice od čijih će se sredstava kupiti slatkiši i posjetiti odjel Djecje pedijatrije. Riječi sudionika: „Veselimo se novim zajednickim projektima!“ dovoljno govori o uspješnosti radionice i budućoj suradnji.

Image

21.3.2018.

HUMANITARNI KONCERT ZA KOMBI VOZILO

Dobrotvornu akciju pod nazivom "Maestral svugdje gdje treba" organizirao je Lions club "Split". Akcijom je prikupljen novac za kombi vozilo Dječjem domu Maestral. U sklopu akcije održan je humanitarni koncert u maloj dvorani na Gripama, gdje su nastupili: orkestar HRM-a i njihovi vokalisti iz klape "Sveti Juraj", klapa "Contra", grupa "Dalmatino", Zorica Kondža, Meri Cetinić i Marko Škugor. Voditeljica programa Mariola Milardović svojim je impresivnim najavama doprinijela dobroj atmosferi među raspjevanom publikom. Prema riječima v.d. ravnateljice Dječjeg doma Maestral, Veronike Perić, korisnicima dječjeg doma novo kombi vozilo značit će puno, a namjena će mu biti prijevoz malodobnih korisnika na poludnevni ili cjelodnevni boravak, sportske treninge i mnoge druge aktivnosti čime će se unaprijediti kvaliteta skrbi za korisnike.

Na slijedećim linkovima mogu se vidjeti dijelovi večeri s iskreno toplim i podržavajućim emocijama:

Image

9.2.2018.

MASKENBAL RAZVESELIO NAJMLAĐE

Najmlađi korisnici dječjeg doma Maestral pripremili su i obukli zanimljive kostime raznih njima zanimljivih likova. Kreativna teta Enca dala je sve od sebe da izgledaju raznoliko i maštovito. A onda je uslijedila borba za prva mjesta u raznim i natjecanjima. Njihovoj sreći nije bilo kraja. Dobra glazba doprinijela je dobrom raspoloženju, a za sve probleme osudili su krnju koji je na kraju po starom običaju izgorio. Krnjo nazvan Krnjepovac, kao i obično, bio je kriv za sve njihove probleme!

Image

19.1.2018.

ZAKLADA ZA DJECU HRVATSKE DAROVALA KORISNIKE

Dječji dom Maestral posjetio je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara te s upraviteljicom Zaklade „Hrvatska za djecu“ Renatom Gubić podijelio poklone sudionicima akcije „Učinimo mali korak velikim“. Pozdravio je ovu uspješnu akciju za koju je rekao da je „dala izvrstan interakcijski segment u koji su se uključili brojni pojedinci i ustanove, ljudi dobre volje, kako bi donijeli osmijeh na dječja lica.“ V.d. ravnateljica Doma Veronika Perić zahvalila se u ime svih korisnika, a upraviteljica Zaklade rekla je kako je ovom akcijom obuhvaćeno 1013 korisnika iz 44 ustanove socijalne skrbi s područja cijele Hrvatske. Izdali su slikovnicu u kojoj su djeca upisivala svoje želje koje su se zatim, zahvaljujući donatorima, s puno osobnog truda, ljubavi i entuzijazma ispunjavale. Prikupili su se darovi za svako pojedino dijete, a želja je bilo različitih, od čokolade, lopte, mobitela, bicikla... Emotivna slikovnica za odrasle „Učini mali korak velikim“ kojom se građane želi potaknuti na pružanje pomoći i ispunjavanje želja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u potrebi predstavljena je prošle godine u Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeci i Osijeku. U svakom primjerku slikovnice bila je dječjom rukom naslikana konkretna želja koja se ovom akcijom ostvarila.

Image

21.1. i 4.2.2018.

MINISTARSTVO LJUBAVI U MAŠKARAMA

Tradicionalno korisnici Dječjeg doma Maestral Podružnice Miljenko i Dobrila sudjeluju u povorkama dječjih maškara u Kaštelima. Ove godine predstavili su se točkom Ministarstvo ljubavi. Svi su sudionici bili inspektori tog ministarstva. S velikim oduševljenjem i ponosom koračali su u povorci obučeni u odijela, s kravatama, ali i iskaznicama na kojima je i pisalo da su oni inspektori, pa su ih gledateljima pokazivali. Njihova je misija bila štedjeti državni proračun, a imali su razne ideje vezane za populaciju mladih. Najprije su preporučili su štedjeti kilobajte i smanjiti veliku bliskost s internetom, a povećati bliskost s knjigom.

Image

12.1.2018.

VESELI IZLET MEĐUGORJE

Za korisnike Podružnice Dječjeg doma Maestral koji nisu imali priliku praznike provesti u obitelji organiziran je i jednodnevni izlet u Međugorje. Svetište u Međugorju mjesto na koje se korisnici i djelatnici nakon svakog posjeta uvijek požele vratiti. Ovoga puta zahvalni su tvrtci Cemex s kojom imaju dugogodišnju suradnju i koja im je ustupila vozača i autobus. Osim po molitvi, šetnji i kupovini ponekog suvenira dan će pamtiti po izvrsnom ručku u odabranom restoranu.

Image

6.-13.1.2018.

ZIMOVANJE NA MARIBORSKOM POHORJU

I ove je zime Dječji dom Maestral nastavio suradnju s Mladinskim domom Maribor, Slovenija. 13 korisnika sa troje odgajatelja bilo na zimovanju u Mariboru. Kao što su ovo ljeto domaćini bili Kaštelani (podružnica Dječjeg doma Maestral) tako su ove zime domaćini bili Mariborčani. Obzirom da se ova razmjena ponavlja iz godine u godinu to je potvrda da je zadovoljstvo obostrano. Najveću radost korisnicima Maestrala pružilo je iskustvo skijanja i sanjkanja na skijalištu Areh. Za neke je to bilo po prvi put. Gotovo su svi naučili skijati, a u dječjem sanjkanju su već skoro eksperti. Osim snježnih radosti, za korisnike su odgajatelji organizirali i turističke obilaske gradova Maribor i Ptuj, vožnju žičarom na Mariborskom Pohorju i uživanje u prirodi i svježem planinskom zraku. Sasvim očekivano, putnici Maestrala vratili su se oduševljeni novim i starim iskustvima. A i sretni su i što su se nakon svih ekshibicija vratili neozlijeđeni.

DOGAĐAJI U PRETHODNIM GODINAMA