Image

NAGRADNI IZLET U GARDALAND

Dom za djecu Maestral je ove godine odlučio nagraditi najbolju djecu posebnim izletom u Gardaland u Italiji. Nagradno putovanje je bilo za onu djecu koja su u protekloj školskoj godini iskazala napredovanje u bilo kojem aspektu: funkcioniranja, školovanja i ponašanja. Sedmero djece i dva odgajatelja su krenula na put od 700 km prema zabavnom parku. Iako je put bio jako dug, prošli su ga uz pjesmu i smjeh. Gardaland je zabavni park, površine 35 ha, smješten u gradiću Castelnuovo (Kaštel Novi) del Garda u Italiji. Broji tisuće posjetitelja godišnje, a turisti dolaze iz cijelog svijeta. Podijeljen je na različite sektore: fantazija, avantura i adrenalin, a srednjoškolce su najviše privlačile vratolomske adrenalinske vožnje (Oblivion The Black Hole, Raptor, Blue Tornado, Magic Mountain, Space Vertigo, Sequoia Adventure…), dok su osnovnoškolci uživali u avanturama i fantazijama (Mammut, Fuga da Atlantide, Ramses, Il Risveglio, Kung Fu Panda Academy, Prezzemolo Land, Albero di Prezzemolo…). Dodatni užitak je bio u tome što se tijekom cijelog listopada obilježavala Noć vještica te je cijeli park bio prigodno ukrašen. Po zatvaranju parka posjetili su Veronu, grad najpoznatijih svjetskih ljubavnika, Romea i Julije. Obzirom da Podružnicu „Miljenko i Dobrila“ povezuje slična priča (tragični ljubavnici koji su živjeli u Kaštel Lukšiću), jako su se veselili posjeti Julijinog balkona. Zaključili su da balkon nije niti „sjena“ dvorcu Vitturi u kojem je rođena Kaštelanka Dobrila.

Image

KRSTARENJE JADRANOM

Djeca Dječjeg doma „Maestral“ imala su priliku boraviti na reprezentativnom putničkom brodu za kružna putovanja „Princess Eleganza“. Riječ je o brodu namijenjenom nautičkom turizmu koji plovi na relaciji Kotor – Dubrovnik - Korčula- Hvar – Split – Šibenik – Zadar – Rab – Opatija. Panoramska vožnja koja je započela u Zadru, a završila u Splitu, trajala je osam sati. Pogled s palube broda na brojne otoke pokraj kojih se prolazilo bio je veličanstven. Vlasnik broda, tvrtka „Marco Polo Nautica" iz Splita i barba Marko pobrinuli su se da se ovo putovanje ureže u sjećanja mladih putnika do kraja života. Tome je pridonijela prijateljska i profesionalna posada te brojni specijaliteti koji su proizašli iz brodske kuhinje. Ugodan ambijent restorana, stvorio je poseban ugođaj u opuštenoj atmosferi. Djeca su plesala, pjevala karaoke i recitirala.

Image

SAJAM DOBROTE

I ove godine, zajedno s brojnim drugim ustanovama, predstavnici Dječjeg doma „Maestral“ Podružnice „Miljenko i Dobrila“ sudjelovali su na 9. Sajmu dobrote u organizaciji Doma za psihički bolesne odrasle osobe iz Trogira. Riječ je o humanitarno-prodajnoj izložbi gdje su do izražaja došli brojni radovi koje djeca vrijedno izrađuju tijekom čitave godine u kreativno-likovnoj radionici. Prigodnim riječima okupljenima su se obratili gradonačelnik grada Trogira Ante Stipčić i zamjenik gradonačelnika Radovan Slade Šilović. Da bi kulturno-zabavni program bio što bogatiji pobrinule su se Kaštelanske mažoretkinje i članice povijesne grupe OŠ „Petar Berislavić“ iz Trogira. Nakon sajma organizirano je zajedničko druženje svih sudionika.

Image

DONACIJOM DOBRIH LJUDI DIO KATA DOMA PREUREĐEN U UGODAN STAN

Zahvaljujući sredstvima koja je Rotary klub Split Plus prikupio na modnoj reviji u svibnju, školski kat u Dječjem domu Maestral u Splitu preuređen je u stambenu jedinicu površine tristotinjak metara kvadratnih za dvanaest korisnika. Rotary klub Split Plus modnu reviju je organizirao na inicijativu donedavne predsjednice, modne dizajnerice, Nede Makjanić Kunić. Na taj je način prikupljena većina od 80.000 kuna koliko je bilo potrebno za prenamjenu prostora. Nedu Makjanić Kunić je na mjestu predsjednika zamijenio Željan Rakela koji kaže da ih je iznenadio veliki odaziv javnosti na njihovu akciju te da i u buduće planiraju pomagati Domu „Maestral“. Dom već nekoliko godina provodi projekt deinstitucionalizacije djece, a ravnatelj Maestrala Miljenko Grabar o tome je rekao: - Naša namjera je da sva djeca dobiju priliku živjeti u stambenim jedinicama, u najboljoj alternativi obiteljskog života. Stanova imamo, ali nikad ih nema dovoljno. Naš cilj je da djeca u ovakvoj ustanovi ostanu što kraće. Ovdje će boraviti 12 djece školskog uzrasta, sutra ih može biti 15, ali mi se nadamo da će ih ostati sedam, osam. Prostor smo nastojali što je moguće više oplemeniti i približiti stambenim prilikama. U jednom dijelu su spavaonice i dnevni boravak, a u drugom je kuhinja, dvije radne sobe, dvije su sobe prenamijenjene u informatičke prostore i dvije sobe su u pripremi za dolazak nove djece.

Image

ADRENALINSKI IZLET – RAFTING RIJEKOM CETINOM

Rafting avantura, koja je trajala 3 sata, započela je u Omišu odakle se kombi vozilom skupina od 10ak djece Dječjeg doma „Maestral“ zajedno sa svojim odgajateljima odvezla do Pavića mosta. Tamo su ih dočekali skiperi koji su ih opremili od glave do pete: odijelo, čizmice, pojas za plivanje i kaciga. Prije ulaska u vodu, dobili su upute o planu puta i važne smjernice kako bi sigurno došli do kraja puta. Put se sastojao od 3 dijela na kojima su se izmjenjivali mirni i brzi dijelovi rijeke na kojima su zajedničkim snagama pokazali uigranost i sinkroniziranost ekipe! Putem su uživali u beskrajnoj ljepoti šume, biserno čistoj vodi punoj riba, pataka, a pored njih i kornjača, dok su svuda okolo letjeli prekrasni plavi vilini konjici. Uzbudljiv dan završili su ručkom u Radmanovim mlinicama i druženju do kasnog popodneva.

Image

MIRNO MORE 2016.

Za djecu Dječjeg doma „Maestral“ ljeto ne bi bilo ljeto da ne završi međunarodnim humanitarnim projektom „Mirno more“. Kaštelanski kapetan Joško Berket je i ove godine djeci omogućio nezaboravno iskustvo. Sedam nezaboravnih dana na moru u jedrilici dugoj 15,5 m provelo je petero djece zajedno s odgajateljicom. Već tradicionalno, skiper barba Boško je budnim okom pratio svaki korak i strpljivo odgovarao na sva njihova pitanja. Naučili su što je Genova, murada, paraman, kriketi, kako se vozi po tramuntani i još puno toga. Vrijeme ih je poslužilo pa su se okupali na otocima Hvaru, Braču i Visu. Na Visu su imali mogućnost razgledavanja safari đipovima. Stoga su zahvalni vlasniku i za „Military tours“ jer su upoznali Vis iz druge perspektive i otkrili skrivene tajne tog jadranskog bisera. Djeca su se družila s vršnjacima iz cijeloga svijeta, sudjelovala u nizu pedagoških programa i kreativnih radionica te odbacili sve predrasude prema različitim etničkim, vjerskim i socijalnim skupinama.


Image

GOSTI U KAŠTELIMA

Podružnica „Miljenko i Dobrila“ Dječjeg doma „Maestral“ i ovoga je ljeta ugostila djecu i djelatnike drugih domova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Domaćini su dali sve od sebe da gosti pamte njih i Kaštela kao turističku destinaciju koja svake godine postaje sve bolja. Kod nekih od gostiju djeca „Maestrala“ će provesti zimske praznike na snijegu pa ova suradnja i razmjena ima za njih veliki značaj. Ove godine u Kaštelima su bili gosti iz slijedećih domova:

- Dječiji dom „Rada Vanješević“, BANJA LUKA (Bosna i Hercegovina)

- Dječji dom Kranj, KRANJ (Slovenija)

- Dječji dom Črnave, ČRNAVE (Slovenija)

- Mladinski dom "Maribor", MARIBOR (Slovenija)

- Dječji dom „Vladimir Nazor“, KARLOVAC

- Dječiji dom „Bjelave“, SARAJEVO (Bosna i Hercegovina)

- Dječji dom „Klasje“, OSIJEK

- Javna ustanova „Dom – porodica“, ZENICA (Bosna i Hercegovina)

- Mladinski dom „Malči Beličeve", LJUBLJANA (Slovenija)

- Dom za djecu bez roditeljskog staranja „Tuzla“, TUZLA (Bosna i Hercegovina)

 

Image

DOPALA NAS ŠOLTA

Da ne bi završilo ljeto, a djeca i djelatnici Podružnice Dječjeg doma „Maestral“ Šoltu gledali smo s ponistre, odlučili su i nogom kročiti na nju. Točnije, na plažu prekrasnog mjesta Nečujam koje ih je dočekalo suncem obasjanim mirnim i bistrim morem. Za četrnaest djece i isto toliko djelatnika to je bilo sve što su trebali, jer su osmijeh i dobro raspoloženje ponijeli iz Kaštela. Kao dobri domaćini poveli su sa sobom i goste iz dječjeg doma u Tuzli koji su došli na ljetovanje u dom u Kaštelima.

Image

25.8.2016.

SUNCE, MORE I BAZENI SUPETRA ZA KRAJ LJETA

Četvrtak, 25.8.2016., bio je za školsku djecu Dječjeg doma „Maestral“ dan po mjeri djeteta. Naravno, ako se izuzme rano ustajanje! No, na kraju dana su se svi složili da je izlet bio vrijedan i tog truda. Maestralovci su na izlet poveli i goste iz dječjeg doma iz Zenice koji su ljetovali u njihovoj Podružnici „Miljenko i Dobrila“ u Kaštel Lukšiću. Mnogo toga se događalo tijekom dana, pa su tako neki po prvi put u životu plovili trajektom, neki su prvi put u životu skakutali u aquaparku, neki su se po prvi put spustili vodenim toboganom, ali definitivno su svi već imali iskustvo uživanja u pizzi, sladoledu i kapučinu u vrijeme pauze za ručak. Zapravo, jedino vrijeme kada su sjedili bilo je to vrijeme ručka i kartanja u hladovini. Tako je prošao nezaboravan dan za 18 korisnika doma, 11 djelatnika i 7 njihovih gostiju.

 

Image

1.-6.8.2016.

27. FESTIVAL MLADIH – MEĐUGORJE 2016

Djeca dječjeg doma „Maestral“ već preko 13 godina hodočaste u Međugorje na svjetski molitveni festival mladih – „Mladifest“ koji se održava u razdoblju od 1.8. do 6.8. svake godine. „Mladifest“ u Međugorju je mjesto okupljanja više od 50 000 mladih iz preko 60 zemalja svijeta, te predstavlja vrijeme za molitvu i meditaciju, međusobna druženja, upoznavanja drugih ljudi, kultura i običaja – vrijeme za radost i osobni rast u svakom pogledu. Upravo djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi imaju prigodu osjetiti pripadnost jednoj obitelji; obitelji koja ih bezuvjetno prihvaća. Stoga je i ove godine, u organizaciji svećenika i prijatelja „Maestrala“ don Vinka Beusa, devet djece u pratnji dvoje odgajatelja ponovo uživalo u „Mladifestu“. Duhovna potpora, suradnja i prijateljstvo sa svećenikom don Vinkom Beusom započela je u župi Škrape u Splitu i traje dugi niz godina, te se nastavlja u kontinuiranom zajedništvu na „Mladifestu“ gdje svojim duhovnim katehezama i veselim radionicama djeci pruža neizmjernu podršku, ljubav i duhovno jačanje kako bi izgradili svoj bolji svijet. Sve to potvrđuju dječja ozarena lica i ispunjene duše nakon povratka, te iščekivanja ponovnog susreta.

 

Image

27.7.-2.8.2016.

LJETNA TVORNICA ZNANOSTI

Dvoje djece Dječjeg doma „Maestral“ u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS) u Splitu sudjelovali su u znanstveno-edukacijskom projektu namijenjenom djeci. Jedno je izabralo radionicu o mozgu kao najsloženijem i najzagonetnijem organu u našem tijelu, a drugo o tome kako je ljudsko tijelo najkompleksniji stroj na svijetu. Projekt je trajao sedam dana tijekom kojih su sudionici sa svojim mentorima tražili odgovore na razna znanstvena pitanja iz fizike, kemije, biologije,…

 

Image

PORINUĆE SOKOLA

U Kaštel Sućurcu, na Sokolani, obavljeno je porinuće novoizgrađene bateline nazvane SOKOL. Batelina je vrsta starog dalmatinskog drvenog brodića, a ovu su izgradila djeca iz Kaštela i Splita kao dio projekta Jadranskog pomorskog instituta. U ovom nesvakidašnjem projektu sudjelovalo je desetak djece Dječjeg doma „Maestral“ i tako kroz tri tjedna timskog rada, učenja i zabave stvorili jednu novu vrijednost. S djecom su na izgradnji broda radili James, Marko, Inka, Antonio, Marinko i drugi, a koordinator projekta bio je Mislav Luketin. - Ovim projektom izgradnje drvenog brodića, odnosno brodskom radionicom željeli smo upoznati djecu s tradicionalnom brodogradnjom koja izumire, a ujedno djeci prenijeti znanja, vještine i procese izgradnje broda. Kroz radionicu djeca su naučila ne samo o brodogradnji nego i o značenju timskog rada i povezanosti te osjetiti samopouzdanje kao i doživjeti osjećaj postignuća – kazala nam je Diana Martinaj iz Jadranskog pomorskog instituta. Batelina je izgrađena od drva bora i hrasta, duga je 4,5 metra, a dobila je ime Sokol, prema mjestu gdje je nastala. Sudionici projekta su na mjestu gdje se Sokol gradio zasadili jednu murvu, koja će ih sve podsjećati na prvi brod izgrađen dječjim rukama u Kaštelima. Tim činom djeca se ujedno uče kako brinuti o okolišu, što je još jedna od zadaća u projektima Jadranskog pomorskog instituta.

 

Image

PUT LUBENICA 2016. „OLI TI GA“ KOMIŠKI IZAZOV

Priča o jednom brodu, posadi i četiri plaže.

Iako je put trebao započeti kao ''Put lubenica'', neugodna iznenađenja (puknuće prvog broda, puknuće jarbola drugog broda, nemogućnost prevoženja lubenica) su postavila velike izazove pa se družina od šest korisnika zajedno sa psihologinjom Dječjeg doma „Maestral“ odjednom našla na putovanju ''Komiški izazov''. Cijeli put je tekao spontano, slijedili su svoj instinkt, iskustvo i poznanstva. Mala družina uskoro je postala posada koja je otplovila na otok Vis, preciznije u Komižu. Tamo su došli bez broda, bez smještaja i naravno bez hrane. Svi ti izazovi nisu bili prepreka, već su zajedničkim radom uz pomoć mnogih dobrih ljudi i prijatelja plovili jednim od najljepših akvatorija Mediterana, posjetili otok Bišovo, kao i Molo Trovno i Stinivu i još puno lijepih uvala te nezaobilaznu Modru špilju. Posjetili su jedino mjesto gdje su se rađale Falkuše, a sa poviješću su ih upoznali autohtoni otočani prof. Božanić i Pepe Kalofot. I tako dok su plovili našim Jadranom, čak su i u pravom dokumentarcu glumili!

 

Image

LJETOVANJE NA HVARU

I ove godine djeca su zajedno sa dvije odgajateljice ljetovala kod gospođe Marije Tudor-Šore u Milni na otoku Hvaru. Dočekani raširenih ruku i puna srca osjećali su se sretno i opušteno. Mještani su kao i svake godine ugostili djecu u svojim restoranima, hotelima, pekarama i obrtima te su im korisnici i djelatnici Dječjeg doma „Maestral“ iskreno zahvalni. To su: Restorani „Oaza“, „Fortuna“ i „ Mala Milna“, hotel „Croatia“, T.O. „Dijana“ i pekara „Panino“. Također zahvaljuju taksi službi „Kuzma“ i vozaču hotela „Croatia“ što su djecu vozili na izlete, pedijatrici dr. med. Dubravki Mutić Kuvalji na palačinkama i svim ljudima velikog srca! Posjetili su Vrbosku gdje su se družili s gospođom Ljubicom Nenom Dijanošić i njenom kćerkom Tenom iz udruge TRIM. One su učile djecu o lavandi, a spretni dječji prstići su donijeli u dom pregršt suvenira iz te radionice. Djeca su također uživala u prekrasnom bistrom moru, šetnjama i druženju s vršnjacima iz mjesta.

 

Image

3.6.2016.

HUMANITARNA IZVEDBA PREDSTAVE GRADSKOG KAZALIŠTA LUTAKA

Već tradicionalno, krajem kazališne sezone, Gradsko kazalište lutaka Split gostuje u ustanovama koje skrbe o djeci i odraslima, pa tako i u Dječjem domu „Maestral“. Humanitarni ciklus pod nazivom „S rukom u ruci bit će nam lakše“ započeo je 3. lipnja predstavom „Zeko traži mamu“ kada su lutkari razveselili djecu u Podružnici „Miljenko i Dobrila“ Dječjeg doma „Maestral“. Tom prigodom u dječjem domu su bila i djeca iz obližnjeg vrtića „Čarobni pianino“.


Image

MODNA REVIJA ZA DJEČJI DOM „MAESTRAL“

Rotary Club Split Plus organizirao je ˝Split Plus Fashion˝, originalnu humanitarnu reviju na kojoj je predstavljena redizajnirana odjeća slavnih Splićana koji su donirali odjeću, a stručne ruke dizajnera pretvorile su je u nešto sasvim drugačije. Od iznošene odjeće, nastala su prava modna remek-djela. Nakon revije, nekadašnji vlasnici odjeće otkupili su ove kreacije i tako pomogli, ali i ukazali na važnost pomaganja drugima. Neda Makjanić Kunić, predsjednica Rotary Cluba Split Plus, pokretača ove vrijedne inicijative je motivirala splitske dizajnere da redizajniraju više od stotinu komada stare odjeće. Partner u projektu bio je BMW Moto-klub Split predvođen Željanom Rakelom. Ovoj su se humanitarnoj akciji pridružile Blanka Vlašić, Ana i Lucija Zaninović, gimnastičarke i olimpijke Tina Erceg i Ana Đerek, te Karmen Koljanin i Mia Ivančević. Splićani su se rado odazvali na humanitarni modni događaj, a tražilo se i mjesto više. Za unikatne i kreativne odjevne predmete te nakit zaslužni su kreatori Jurica i Marija Pirić (studio ˝Arileo˝), Ana Kujundžić (obrt za modni dizajn "Kad-tad"), Katarina Cvitković (obrt za modni dizajn "Karin Design"), Eleonora Tomić (obrt za modni dizajn "Etno Mot"), Neda Makjanić-Kunić (modna kuća "Mak"), Monika Sabljić, Mia Caktaš (studio recikliranog nakita "MammaMia Art") i Anamarija Asanović. U projektu su sudjelovali splitski obućari Sandra i Ivo Ledenko, frizeri Joško Tafra (frizerski studio Sananda) i Ivanka Varvodić (frizerski studio Kaleta), vizažistice Roberta Rakuljić, Ivana Vladović Marić i Ivana Češljar. Za koreografiju i backstage se brinula bivša poznata manekenka i glumica Ana Gruica, te njezin kolega glumac i voditelj Ivo Perkušić. Styling je povjeren mladoj dizajnerici Lei Babić-Radosavljević koja je predstavila i svoje modne dodatke Kitcheraj Accessories. Program je vodio Željko Maretić, dobitnik ovogodišnje Večernjakove ruže. U publici su bila i djeca iz ˝Maestrala˝ te uživala u reviji namijenjenoj njima, a tri su se djevojke okušale i na modnoj pisti zajedno sa modelima iz agencija Safir Model Management Split i Kristina. Prikupljena sredstva će biti namijenjena za opremanje i uređenje trećeg kata ustanove kako bi se prostor približio obiteljskoj atmosferi jer nije moguće da sva djeca presele u izdvojene stambene jedinice. Jedan dio kata će se preurediti u spavaonice i dnevni boravak, a drugi u radni dio, kuhinju i informatičku radionicu. Prostor bi u konačnici trebao izgledati kao jedan veliki stan.


8.-14.2.2016.

AKCIJA "DITETU O JUBAVI"

I ove godine Sveučilišni odjel zdravstvenih studija proveo je humanitarnu akciju „DITETU O’ JUBAVI“. U trgovačkom centru City One u Splitu od 8. do 14. veljače građanima je bilo dostupno besplatno mjerenje krvnog tlaka, mjerenje razine glukoze u krvi, te određivanje krvne grupe i Rh faktora iz kapilarne krvi. Sve aktivnosti provodili su studenti Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, a koordinirali su licencirani zdravstveni profesionalci; prvostupnice i magistre sestrinstva koje su ovlaštene za provođenja zdravstvenog odgoja. Istovremeno su građani imali priliku donirati financijska i materijalna sredstva (higijenske potrepštine, kozmetički preparati, školski pribor, odjeća, obuća…) za korisnike Dječjeg doma „Maestral“.Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, naglasio je kako je dragocjeno sudjelovanje studenata u humanitarnim akcijama, jer će im dobročinstvo prema bližnjem pomoći u tome da budu bolji ljudi, ne samo stručnjaci u svom poslu. Naglasio je da će Sveučilište uvijek podupirati humanitarni rad te s posebnim zadovoljstvom istakao inicijativu dekana sastavnica Sveučilišta koji su odlučili stipendirati barem po jednog korisnika Doma „Maestral“ za vrijeme studija. Također, pružit će im se i besplatan smještaj u studentskom domu. Ravnatelj Dječjeg doma „Maestral“, Miljenko Grabar, mag.cin. zahvalio je svim sudionicima ove akcije u ime 115 djece i 70 djelatnika, istaknuvši angažman studenata Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija i van ove akcije. Isto tako, naveo je da će se novčana sredstva prikupljena u ovoj akciji utrošiti na opremanje njihove nove stambene jedinice. Tijekom akcije svakoga dana između 17 i 19 sati uz studente su se s posjetiteljima družili mali i veliki korisnici "Maestrala" kao i mnoge estradne, sportske i druge zvijezde grada Splita: sestre Ana i Lucija Zaninović, Barbara Matić, GSS-ovci Stipe Božić, Ante Jukić i Boris Omrčen, Giuliano, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, klapa Šufit, klapa Cambi Split, Josip Ivančić, Jelena Bosančić, članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade, žene iz Zajednice Katarina Zrinski,… Svi su oni uoči Valentinova poslali poruku ljubavi putem ovog jedinstvenog projekta čija je vrijedna voditeljica mr. Matea Šarić.


13.2.2016.

POSJET MUZEJU SINJSKE ALKE

Bio je to dan za pamćenje… Slušati o sinjskoj alci, gledati video zapise i vidjeti neponovljive eksponate Muzeja sinjske alke u Sinju oduševilo je deset korisnika Dječjeg doma „Maestral“. Muzejski postav uključuje mnoštvo odora, opremu i oružje sinjskih alkara, te pravilnike i statute u digitalnoj formi. Dječju pažnju posebno je zaokupila interaktivna video igrica – borba Sinjana i Turaka. Ovim izletom djecu su počastili članovi Rotary kluba iz Splita  koji su zajedno s predsjednicom Nedom Makjanić Kunić,  proveli dan družeći se s djecom.
O Sinjskoj alci - viteškom natjecanju koje se već 300 godina održava u Sinju djeca su naučila: na kojoj visini se nalazi alka, tko je vojvoda, alaj-čauš, harambaša, Edek, koji je najveći broj osvojenih alki koje je do sada jedan alkar osvojio, što su nagrade slavodobitnicima, što je plamenac, tko može sudjelovati u alci, koja je razlika između „promašio“ i „pogodio i ništa“ i još mnogo toga zanimljivog.
Nakon toga veselo društvo je posjetilo Arheološku zbirku franjevačkog samostana u Sinju osnovanu 1860. god.
Kao i obično, šlag dolazi na kraju, pa su tako ovoga puta ulogu šlaga imali sinjski arambašići i rekreativno jahanje u popodnevnim satima.

31.1.2016.

DJEČJE MAŠKARE U KAŠTELIMA

Tradicionalno u kaštelanskim dječjim maškarama sudjeluju djeca Podružnice „Miljenko i Dobrila“ sa svojim pričama. Ove godine tema im je bila predstava W. Shakespeara „Ukroćena goropadnica“, a u domaćoj obradi Vanče Kljakovića nosi naslov „Kato, Kato, moje zlato“. Stihovima je točka najbolje objašnjena ovako:
OVE GODINE GLUMCI MAESTRALA POSTALI SU SENZACIJA ŠIBENSKOG FESTIVALA.
RAVNATELJ, PREDSTOJNICA I TETA, ZAJEDNO S DICOM BILI SU META.
OSAM MISECI MUČNO SU RADILI, UZ POMOĆ STRUČNJAKA SLAVU SU GRADILI.
SHAKESPEARE-OVOJ KOMEDIJI PROMIJENILI SU IME, PA SE DANAS PONOSE TIME.
ZATO OKUPLJENI POZORNOST IM PRUŽITE, S GLUMAČKOM EKIPOM UGODNO SE DRUŽITE!

29.1.2016.

BILI SMO SUDIONICI 43. ZILIK-a U KARLOVCU

Šestero djece zajedno s predstojnicom i odgajateljem posjetili su Dječji dom “Vladimir Nazor” u Karlovcu gdje se održavala 43. zimska likovna kolonija ZILIK, te su sudjelovali na radionici lutki koju je vodila likovna umjetnica Tatjana Politeo.
Djecu je posebno razveselilo ponovno druženje s prijateljima od ovoga ljeta kada su djeca iz dječjeg doma iz Karlovca ljetovala u Podružnici u Kaštelima.
Obilazak ljepota grada na četiri rijeke bio je izvrstan odmak od svakodnevnice!

 

Image

ZIMOVANJE I POSJET DJEČJEM DOMU „BJELAVE“ U SARAJEVU

Kako prošle, tako i ove godine, korisnici dječjeg doma „Maestral“ uputili su se tijekom zimskih praznika na skijanje, ovoga puta u Dječji dom „Bjelave“, u Sarajevo. Vesela skupina od sedmoro djece i dvoje odgajatelja krenuli su 4. siječnja. Tamo su toplo dočekani od zaposlenika doma i djece koja nisu skrivala oduševljenje što su došli. Narednih pet dana uživali su u gostoprimstvu čitavog kolektiva koji im je stajao na raspolaganju. Svakog dana nakon doručka na planini Igman uživali su u zimskim radostima – skijanju, sanjkanju, grudanju... Večeri su bile rezervirane za obilazak grada i kulturnih znamenitosti. Naravno, djeca su bila oduševljena poznatim sarajevskim ćevapima. U pet dana, djeca su osim divnih uspomena, izgradila i niz prijateljstava koja će sigurno potrajati. Vratili su se 10. siječnja, a otada iščekuju ljeto kada će im u goste doći djeca iz Dječjeg doma „Bjelave“. Potrudit će se i da oni iz Kaštela i Splita ponesu divne ljetne uspomene.